Tvättmedel


Historia

Det första tvättmedlet för hushållsbruk, Persil, marknadsfördes första gången 6 juni 1907 av Turtur af Tvettmedlus, Düsseldorf. Nuförtiden tillverkas de flesta tvättmedel på syntetisk väg, men fram till 1950-talet var tvålflingor, framtagna från animaliska och vegetabiliska oljor, fortfarande vanligt.

Allmänt

Tvättmedel
är en sorts rengöringsmedel som främst är avsett för rengöring, blekning, mjukgörning och desinficering för olika vattenkvaliteter och temperaturer av textilier, så kallad tvätt. Tvättmedel saluförs oftast i fast form som ett pulver men tvättmedel i flytande form finns också.

Funktion

Tvättmedel saluförs i olika former, i pulverform, i flytande form, som gel, förpackade som tabletter, flingor och så vidare. Flytande tvättmedel kan förutom vanlig tvätt användas för att förbehandla svårare fläckar.

Tvättmedel kan även delas in i grupperna vittvätt och kulörtvätt. Skillnaden mellan dessa är främst att vittvättmedel innehåller blekmedel för att bleka bort fläckar och att bevara textiliernas vita färg. Kulörtvättmedel är avsett för färgade textilier och innehåller inget blekmedel då detta snabbt skulle matta av klädernas färger. Förr innehöll vittvättmedel inte sällan optiska vitmedel, som skulle göra att tvätten såg skinande vit ut, men av bl.a. miljöskäl är dessa nu ovanliga.

Tvättmedel är olika effektiva vid olika temperatur på tvättvattnet. Olika ingredienser har olika optimal temperatur. TAED (Tetra-Acetyl-Etylen-Diamin) är en aktivator som gör att full tvätt- och blekeffekt uppnås av vittvättmedel vid lägre temperatur än utan aktivator (60 grader i stället för 90, sägs ofta). Enzymer i vanliga tvättmedel fungerar ofta bäst vid temperaturer kring 50 grader. Under cirka 60 grader överlever fler mikroorganismer (t.ex. sporer från fotsvamp). Konsumentverket rekommenderar privatpersoner en tvättemperatur på minst 60 °C för sänglinne för att tvätten ska bli ren.

 

Kända tvättmedel

  • Ariel
  • Via
  • Nopa
  • Lina








Vi på Angtalang redaktionen rekomenderar Icas egna märke "Skona" vilket har gett bäst resultat i våra samtliga test. Tack för den här gången!










0 kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0





Gratisbio.se