Smör

Smör är en kombination av kärnad grädde, salt och mjölksyrakultur vilket gör det till ett helt naturligt matfett.

Men smör är också mycket mer! Det är en smak och en krydda, det är njutning och lyx - och det är det där lilla extra i bakningen. Smör är gott, enkelt och användbart. Smör är helt enkelt guldkanten i matlagningen.

En förutsättning för att klassas som smör är att det endast innehåller mjölkfett. Vattenhalten får vara max 16% och inga andra tillsatser eller fetter får förekomma. Svenskt smör innehåller mellan 81-84% fett, beroende på vilken salthalt smöret har.

Smör har tillverkats i tusentals år och råvaran är grädde. Det betyder att smör får andra sensoriska och funktionella egenskaper än andra matfetter. I Sverige vill vi ha syrat smör och därför syrar vi grädden som ska bli till smör med mjölksyrakultur (samma sak som när man gör yoghurt).

 

Angtalangs smörtips:


Använd smör för att få en rund och len smak. Häll exempelvis i en klick i tomatsåsen så får den en mjukare karaktär.
Trött på klibbig pasta? Häll en klick smör direkt i pastavattnet eller på den nykokta pastan och rör runt, 100% garanterat klibbfri.
När smöret tystnar… vet du att stekpannan är lagom varm för att lägga ner råvarorna.
Använd smör om du vill locka fram det bästa ur råvarorna. En klick smör i kanelbullar gör att det smakar mer kanel om bullarna.
En klick smör i vardagsmoset… liva upp vardagen lite med en klick extra smör i potatismoset, du kommer garanterat att känna skillnaden!

Nyttig info:

Fetthalt
80%
Frysning
Svensk Smör går utmärkt att frysa.
Förpackningsstorlek
125 g normalsaltat
250 g osaltat och normalsaltat
250 g normalsaltat KRAV
500 g normalsaltat och extrasaltat
1 kg osaltat och normalsaltat
10g normalsaltat
Förvaring
Bör förvaras i sval eller kyl, ej över +10° C.
Hållbarhet
Svenskt Smör har mycket god hållbarhet. Det smakar bäst inom 1-2 månader efter förpackningsdag, men kan ätas så länge det smakar gott.
Ingredienser
Grädde, salt (normalsaltat: 1,2%, extrasaltat: 1,8%),mjölksyrakultur. Näringsvärde
Energivärde: 3000kj/720 kcal
Protein: 0,5 g
Kolhydrat: 0,5 g
Fett: 81 g
Varav mättat
fett: 53 g
Fleromättat
fett: 2,5 g
Vitamin A: 670 ug

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0





Gratisbio.se